keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Perinteinen bread stuffing.

Kalkkunan paras kaveri on tietysti perinteinen leipätäyte eli bread stuffing. Stuffingin voi nimensä mukaisesti tukkia kalkkunan sisälle, tai paistaa uunivuoassa sellaisenaan. Tällöin se on myös oiva kasvisruokalaji.

Tarvitset seuraavaa:
1 pieni pussi paahtoleipää (valkoista, sekaviljaa, porkkanaa, anything goes. Leipä voi olla myös vähän vanhentunutta, ainakin sen on hyvä olla hieman kuivahtanutta. Leipä kannattaakin asettaa kuivumaan yön yli vaikka keittiön pöydälle)
1 iso sipuli
selleriä, n. 4-6 vartta
50 g voita
2 munaa
rusinoita
4 dl kanalientä (tai kasvis)
mausteeksi pippuria, suolaa, salviaa
iso, laakea (=matala) uunivuoka.
bread stuffing

Silppua selleri ja sipuli hienoksi hakkeeksi. Laita voi kuumalle pannulle ja kuullota sipuliselleriseosta hetki. Leikkaa tai revi leivänpalat pienemmäksi. Sekoita isossa kulhossa leivänpalat, sipuliselleriseos, rusinat, 2 rikottua munaa, mausteet ja kanaliemi. Sekoita kunnes leipä on kostunut.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista peitettynä 200 asteessa n. 30-45 minuuttia. Poista kansi viimeiseksi viideksi minuutiksi, jotta pinta ruskettuu. Vaihtoehtoisesti laita seos kalkkunan sisään ja paista kalkkuna.

Tässäpä tämä erittäin epäonnistunut kuva valmiista tuotteesta. Rusinat ja selleri ovat bread stuffingissa mielestäni se juttu. Sopii tosiaan joulupöytäänkin laatikoiden kaveriksi.
Kiitospäivän resepteistä luvassa vielä perinteinen omenapiirakka, eli apple pie (ei mitään tekemistä suomalaisen vastaavan kanssa) sekä mac'n'cheese.

Pussss!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti vinkistä!

Voisinkin tätä koittaa väsätä meille joulupöytään =)

Montako kappaletta tuota leipää pitää musertaa sekaan? Kuinka käy jos paistan tuon uunissa ilman kantta (joo, en omista kannellista....) tuleeko siitä ihan kuiva?

- Santtu -

Tinde kirjoitti...

Heipsan!

Ilman kanttakin menee varmasti ihan hyvin. Vinkkinä tosin, että mikäli ei kannellista uunivuokaa omista, niin pala foliota käy kannesta aivan mainiosti. Problem solved :)

ihania herkkuhetkiä ja ihanaa joulua!